Dali by ste si bazovo-jablkové pyré, mriežkovaný koláč s fialovou orgovánovou plnkou alebo fermentované dobroty z buku lesného
Aj takéto lahôdky ponúka fytoterapeutka Diana Mozoláková vo svojej novej knihe Liečivá sila stromov a plodov.
99 receptov a lahôdok
Kniha ponúka 99 úžasných prírodných receptov, ktoré oživia a obohatia vaše jedálničky. Môžete si pripraviť:
- lipovú kávu
- liečivý smrekový med
- voňavý jarabinový koláč
- slávnostné žaluďové sušienky
- čoko-lipový puding
- lipový oxymel
- ružové maslo
- drienkové pyré
Naučíte sa rozpoznávať jedlé časti rastlín v lese – ako fungujú signatúry rastlín a čo to znamená. Začnete pripravovať chutné pokrmy a nápoje. Zároveň si posilníte svoje zdravie. „Ak by ste ochutnali mladé výhonky smreka, možno by ste boli prekvapení ich citrusovou chuťou. Agátové kvety zas chutia ako sladký dezert. Listy bukov majú jemne kyslastú chuť a žalude prinášajú orechovú hĺbku do jedál,“ dodáva Diana.
Po bestselleri prichádza sestra…
Diana už pred dvomi rokmi napísala knihu Liečivá sila divokých byliniek, ktorá sa stala bestsellerom, 10-tisíc predaných výtlačkov a ocenenie Zlatá kniha. Teraz jej pribudla sestra Liečivá sila stromov a plodov, a v nej tipy ako zužitkovať to, čo rastie nad nami, na stromoch, čiže kvety, listy, kôru, plody stromov. Napríklad čo si vyrobiť z plodov hlohu obyčajného, agátu bieleho alebo ako sa dá využiť taká obľúbená baza čierna.
V knihe nájdete recepty z plodov jarabiny vtáčej, slivky trnkovej, ruže šípovej, je tam výborný orgovánový med, či sladké javorové placky.
Agátové kvety sú doslova pokladom – nielenže krásne voňajú, ale sú aj jedlé! Sú sladké, voňavé a dokonale sa hodia do dezertov, čajov alebo na výrobu sirupov. Vedeli ste, že v niektorých krajinách sa kvety agátu považujú za delikatesu? Napríklad vo Francúzsku ich obaľujú v cestíčku a smažia ako jemné dezerty.
Diana popisuje kedy a ako zbierať jednotlivé časti stromov a kríkov, a pridáva takmer 100 receptov. Môžete vyskúšať smoothie mladosti z brezových lístkov, je tam aj špecialitka zo smrekových výhonkov – domáca smreková čokoláda alebo borovicové šišky fermentované v mede.
Pozrite si video s autorkou:
Liečivá sila stromov a plodov
„Jedlé stromy a kríky sú ako malé farmaceutické továrne,“ tvrdí Diana. „Plody šípok sú plné vitamínu C, lipové kvety pomáhajú upokojiť myseľ, žalude boli kedysi základom výživy počas tuhých zím a smrekové výhonky podporujú imunitu. Mnohí z nás ani netušia, koľko živín sa ukrýva v korunách stromov.“
99 receptov z plodov stromov a kríkov, ktoré sa oplatí vyskúšať. A k tomu množstvo zaujímavých informácií a tipov. Ako hovorí Diana Mozoláková – Les je ako knižnica, kde každá vetva, každý list a každý plod nesú svoj vlastný príbeh. Tak si ich prečítajme.
Liečivá sila stromov a plodov.
Milan Buno, knižný publicista
Foto: Skveleknihy.sk