V sérii Šéfkuchár Xavier Kieffer vyšla druhá kniha – po Diabolskom plode je tu Červené zlato a ak ste si užívali prvú knihu, túto zhltnete s ešte väčším pôžitkom 🙂
Výborne napísané, skvelá a neopozeraná zápletka, miestami zábavné, poučné, vzrušujúce… Žiadna brutalita, ani litre krvi, ale pohodová detektívka, ktorá vás vtiahne.
Červené zlato
V Paríži sa v slávnom Museé d´Orsay koná honosná party. Slávny suši majster tam má očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Zrazu sa chytí za krk, zbledne a hoci ho záchranka rýchlo odvezie do nemocnice, zomiera.
Príčina smrti: otrava rybím mäsom.
Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.
Lahodná kulinárska detektívka
Červené zlato ponúka fantasticky opísané jedlá, kulinárske lahôdky, potraviny a suroviny. Neraz netušíte, o čo ide, neviete si to predstaviť, ale Tom o tom píše zasvätene a pútavo, takže si to užívate. Veľa sa tiež dozviete o kulinárskom svete, v tomto prípade aj o suši-svete, o tuniakoch a zvlášť o nesmierne cenenom tuniakovi modroplutvom. Ten je mimochodom na pokraji vyhynutia, čo asi tiež inšpirovalo Toma k napísaniu príbehu – dorastajú do obrovských veľkostí, aj tri metre a jeden kus vás vyjde na cca 90.000 eur.
Veľkým plusom sú úžasne opísané lokality – Luxemburg a celé Luxembursko, Paríž, ale aj Sicília, kam ide hlavný hrdina, kuchár a samozvaný detektív Xavier. Chvíľami máte chuť zájsť na miesta, ktoré opisuje, poprechádzať sa kopcovitým Luxemburgom, alebo sa opäť vrátiť do Paríža, kde ste už možno boli, no autor vás opäť navnadil.
Pikoškou je megatrh Rungis, o ktorom ste možno ani netušili. Nachádza sa asi 7 km od Paríža na neuveriteľnej rozlohe 234 hektárov a je tam 1200 spoločností.
Tom Hillenbrandt vytvoril skvelé postavy – najmä samotný Xavier Kieffer, takmer päťdesiatnik, trošku pri tele, labužník, čestný a zvedavý. Ale aj jeho nová láska, milionárka Valérie, jeho fínsky kamarát Vattanen…
Oplatí sa prečítať
Celková atmosféra detektívky Červené zlato je plná chutí, vôní a dokonca farieb. Hillenbrandt vystaval príbeh šikovne, nechýba napätie premiešané so zaujímavými lokalitami a k tomu nazretie do kulinárskeho sveta.
Tom Hillenbrand žije v nemeckom Mníchove, robil reportéra pre Der Spiegel online a potom začal naplno písať. Za svoje krimi, trilery a sci-fi získal viacero ocenení…a treba povedať, že už teraz sa tešíme na ďalšiu jeho detektívku. V sérii s Xavierom je ich celkovo 7, tak snáď ich malé vydavateľstvo mamaš bude naďalej prekladať 🙂
Milan Buno, knižný publicista