Tom Hillenbrandt je sympatický päťdesiatnik z nemeckého Hamburgu, napohľad nenápadný chlapík, bývalý novinár, no posledné roky najmä úspešný autor kriminálnych sci-fi, trilerov a slovenským čitateľom známej kulinárskej krimisérie. Tá sa začala príbehom Diabolský plod, nasledovala druhá kniha Červené zlato a teraz je tu trojka Ukradnutá úroda.
Je skvelé, že malé vydavateľstvo mamaš sa pustilo do krimirománov s kulinárskou tematikou s hviezdnym šéfkuchárom Xavierom Kiefferom, čo nie je na slovenskom knižnom trhu také bežné. A bol to zásah do čierneho.
Ukradnutá úroda
Hviezdny šéfkuchár Xavier Kieffer si na jarmoku v Luxemburgu otvorí stánok so zemiakovými plackami (samozrejme z tých najkvalitnejších zemiakov 🙂 ) a teší sa z popularity svojej dočasnej reštaurácie. Miluje tamojšiu atmosféru, stretnutia s priateľmi a užíva si to.
Večernú zábavu však naruší záhadný muž, ktorého niekto prenasleduje. Po bitke, ktorú vyvolá a pri ktorej je zranený nielen Xavier, ale aj jeho priateľka Valérie, neznámy muž zmizne. Xavierovi však ostane v rukách plastová karta a zväzok kľúčov…
Na druhý deň ráno nájde polícia cudzinca mŕtveho pod „mostom samovrahov“. Luxemburský kuchár sa náhle ocitne v centre diania a znova sa púšťa do vyšetrovania. Karta obsahuje zašifrované kódy a hádanky. Stopy vedú do tajomných armádnych bunkrov v Alpách, na burzu s obilím a do sveta nadnárodných korporácií. V nebezpečenstve sa ocitne aj Valérie, majiteľka prestížneho sprievodcu pre labužníkov…
Sympatický šéfkuchár
Ukradnutú úrodu si vychutnáte – príbeh je dobre premyslený a pútavý. Odohráva sa na pozadí kulinárskeho sveta, hlavný hrdina cestuje (v samotnom Luxembursku by mu asi stačila hodinka z jednej strany krajiny na druhú 🙂 ). A určite si získa vaše sympatie samotný Xavier Kieffer. Svojím prístupom k životu, k ľuďom.
Je to mimoriadne talentovaný a šikovný šéfkuchár, ktorý mohol variť haute cuisine, dostať michelinské hviezdičky…ale neurobil nič z toho, čo sa očakávalo. Miluje varenie, prehnane extravagantné špeciality ho vždy otravovali a nudili a tak radšej varí regionálnu kuchyňu vo svojej malej luxemburskej reštaurácii. Poctivé jedlá bez pozlátky, jedlo pre dušu, ako vraví.
Možno bol svojím kolegom na smiech, možno si z neho uťahovali michelinskými hviezdami označkovaní šéfkuchári…ale jemu to je srdečne jedno.
Špekulácie s jedlom
Aj pri Ukradnutej úrode dostanete chvíľami chuť niečo dobré si zajesť, pretože Tom Hillenbrandt vie opisovať prostredie reštaurácií, jedla i šéfkuchárov naozaj autenticky…a občas vám začnú aj slinky tiecť.
Výborne sa zhostil témy podvodov s jedlom a potravinami.
Tentoraz ide o špekulácie s potravinami, ktoré vedú k problémom s ich dodávkami, najmä do chudobných krajín. Pre mnohých je to celkom nová téma a obávame sa, že v budúcnosti to môže byť ešte väčší problém – či už vzhľadom na zhoršovanie klímy, alebo vojnové konflikty ap. Takéto špekulácie budú čoraz lukratívnejšie a atraktívnejšie pre podvodníkov.
Milan Buno, knižný publicista
Foto: SkveléKnihy.sk, mamaš